Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2007 17:00 - Моят любим вестник пак се поиздъни малко :)
Автор: svetlo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3494 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         Знаете ли колко тежат 68 фута ? Според мен "тежат" точно 20,7264 метра .
         Дали моя любим "Труд" го е хванала жегата напоследък , или аз съм станал много дребнав - не знам -  но наистина с всеки изминал ден намирам все повече грешки и неточности по страниците му .
         Днес централната тема на втора страница беше за яхтените пристанища в България . И точно там открих смешния пасаж за "Марина Диневи - Св.Влас" :
         " На 1 септември се очаква да бъде докаран 40-тонен кран , който ще може да вдига яхти с тегло до 68 фута ."
         Ясно е , че в дадения случай са объркали "тегло" с "дължина" , но нали си говорихме преди няколко дни за отговорността на редакторите ?
         И това изречение нямаше да бъде толкова комично , ако на първа страница не бях прочел минутка преди това "Позиция"-та . Там недвусмислено се заявява , че : "... хванеш ли се с нещо , дето не разбираш , то не става ." .
         Ами така си е бе , приятели от "Труд" ! Можехте да възложите темата на журналист и редактор , които поне малко от малко разбират от яхти и пристанища . Не се заяждам , но продължавам с цитат :
         " Портовете в Созопол и Царево не са пригодени да приемат яхти . Местните администрации обаче имат планове за преобразуването на пристанищата си ... В Созопол ... ще бъдат изградени понтони ."
         За Царево няма да спорим , но в Созопол явно не сте ходили от 3 години . Там големият яхтен кей , на мястото на старата рибарска кооперация , е с достатъчен капацитет , за да побере поне 50 плавателни съда с "тегло" дори и над 68 фута :) . А на 300 метра насреща е старият яхтен кей . Вярно е , че е с малък капацитет , но е напълно пригоден - и то от 30 години насам - да приема и обслужва яхти . Не случайно там беше постоянната стоянка на "Тивия" , на множеството яхти на ВМЕИ , както и основен пункт на регатите за всякакви размери крейсерски яхти .
         Така че , постарайте се да давате малко по-точна информация на читателите , поднесена и в малко по-професионален вид . Защото пристанището в Созопол няма да се "преобразува" , а ще се разширява и понтоните не могат да се "изграждат" , а могат да се изработват , монтират , сглобяват , закотвят , фиксират , швартоват , изтеглят или позиционират , в зависимост от контекста на статията . Ако не знаете какво е понтон , потърсете речник .
         Всъщност , правилният израз в случая е : " ще бъде изградено понтонно съоръжение" . Ако мислите , че се заяждам , трябва да ви кажа , че за нас , морските , това е като разликата между "ще построим дървена ограда" и "ще построим дървета" .
         Хайде , без засягания , нали ? И ви пожелавам весел уикенд - аз лично отивам в любимата си Странджа !


Тагове:   вестник,   Моят,   малко,


Гласувай:
0



1. анонимен - поредното социално ангажирано мнение
27.07.2007 17:09
Поздрави!
цитирай
2. анонимен - Друго подобно...
27.07.2007 17:48
По Euro Sport пък Тодор Алексиев каза, че яхтата се движела с еди колко си възела в час :).
цитирай
3. breathe - Абе ти как може...
27.07.2007 18:15
всеки път да пишеш толкова забавно и интересно!?! Хахахха, за пореден път избиваш рибата! Моите адмирации!
Поздрави! :))))))
цитирай
4. анонимен - браво морски!
27.07.2007 19:03
За повечето хора у нас яхтата е нещо като малък кораб, на който се качваш с бели панталони и капитанска шапка с козирка. Качват се и голи мацки, които се подреждат в редичка подпрени на грота. Богатите си купуват яхти, но не могат да ги карат. Сигурно ги ползват за коктейли на кея. Така че, давай нататък - няма да се захващаме за футовете. Обаче браво, морски! Най-после някой сведущ по яхтените въпроси.
цитирай
5. lupi - Хей,
27.07.2007 20:06
Много се надявам да казваш с ирония моят "любим" в-к Труд, защото той сам по себе си представлява един жълт парцал, който е толкова далече от журналистика, колкото и албена вулева (или както се казва там онази коза ;)
Хубаво прекарване в Странджа
цитирай
6. thomas - Случва се и при най-добрите
28.07.2007 09:38
Футове, фунтове... кой ти разбира от имперски мерни единици, че да ги употреби правилно?!

Ами какво да кажем за оная песен на Blackmore's Night, в която лирическата героиня казва "a couple of light years ago". Явно на нея светлинната година й е единица за време, а не за разстояние...
цитирай
7. redhead - Г-н Thomas,
28.07.2007 12:09
изказването Ви е меко казано тъпо. Нали все защитавате прословутата грамотност. Или мнението Ви е избирателно - за някои не важи - особено за "журналисти":))))
Да оставим на страна факта, че едната мерна единица се използва за тегло, а другата за дължина.
"Футове, фунтове... кой ти разбира от имперски мерни единици, че да ги употреби правилно?!"
Ако фунт не е толкова употребявана "имперска единица" в наши дни, в което силно се съмнявам, при положение, че някои държави все още я ползат съвсем активно, то фут е основна мярка за дължина на яхти. Т.е ако смяташ да пишеш по дадена тема, би следвало да отделиш незначително време, за да си подготвиш домашното.
Но няма да анализирам въпросния материЯл - автора го е направил перфектно. Само ще кажа, че наистина много се смях, като четох за Созополската Марина / и това не е име на девойка/. Точно вчера бях там и се наслаждавах на прекрасните морски съдове от всякакъв калибър.
И относно " a couple of light years ago": Да извадиш една фраза от песен от контекста й и да я "пльоснеш", смятайки че ще впечатлиш някого........
смях, смях смях
цитирай
8. thomas - @redhead
28.07.2007 12:13
За теб отдавна знам, че си много тъпо парче, доказваш го с всяко следващо обаждане.

Фунт и фут се използват на едни и същи места по света и са еднакво популярни.

Не оправдавам журналистите, но казвам, че поне в това не са единствени. И едно е да не знаеш нещо, което не се учи в училище (умишлено, защото като псевдофранкофони отказваме да признаем, че на света има и друго, освен измислената във Франция метрична система), съвсем друго е да си пропуснала уроците по родния си език. Аре у лево, ако обичаш! ;-)
цитирай
9. redhead - Хе хе хе
28.07.2007 13:07
Не си изпускайте нервите Thomas, не е здравословно, най - вече за Вас самия.
А аз съм "у лево" отдавна, благодаря Ви. Трябва да пробвате някой път, току виж Ви харесало.
Смяяяяях!
цитирай
10. thomas - Уморен кон...
28.07.2007 17:13
За уморените коне нали знаеш? Защо се обаждаш? :-)
цитирай
11. svetlo - До един или двама анонимни
29.07.2007 21:48
Изтрих двата коментара :
"Candysays е грозна" и
"Thomas е глупак" , поради 3 причини :
1. Според мен нямат нищо общо с темата на този постинг и коментарите му - особено това за candysays - не я познавам , не знам дали е грозна или красива , но не му е мястото да се обсъжда тук .
2. Аз не съм ограничил никого да коментира тук , но ако смятате да обиждате някого , поне имайте достойнството да се подпишете , а не да се криете зад "анонимен" . Именно на този принцип няма да изтрия спора между thomas и redhead .
3. Въобще не толерирам обидите иззад гърба на човек . Базикайте се , иронизирайте се , хапете се и се псувайте даже , ако желаете , но го правете по честния начин - отговорно и очи в очи !
цитирай
12. svetlo - @thomas + @redhead
29.07.2007 22:00
Като ви чета , все ми се струва че и двамата сте прави . Защо тогава се ядете така бе ? Да не сте нещо бивши гаджета ? :)
Това беше слаб опит за майтап ...
Защо не вземете като мен да пробвате всеки уикенд 48-часова терапия сред природата , без телефони и достъп до Интернет ? Всякаква мисъл за заяждане ще ви се изпари от главите ! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 531891
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930