Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2008 15:03 - ТРУД-овата ни "слава"
Автор: svetlo Категория: Други   
Прочетен: 1969 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 04.07.2009 01:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Сигурно всички знаете, че на вестник "Труд" бе присъдена Голямата награда за принос към българската журналистика "Черноризец Храбър", поради което в днешния брой най-отгоре се мъдри снимка на целия колектив на вестника под гордото заглавие: "Носителите на Голямата награда". Слава на ТРУД-овите герои!
         Всъщност поне половината от броя е посветена съвсем директно или неумело завоалирано на гордостта от наградата, но на този фон един малък гаф на 4-та страница изпъква като грозна кръпка.
         Там - без връзка към някакъв материал- е поместена малко опърпана снимка на стара подводница, под която стои следният изчерпателен коментар: "Руската подводница "Слава" проведе рутинно плаване във варненското езеро. Тя е произведена през 1960 г., а постъпва на въоръжение през 1985 г." Кратко и ясно. От което читателят трябва да остане със заключението, че вчера една остаряла бойна единица на Черноморския подводен флот на Руската Федерация е изплувала насред някакво езеро край Варна, но това се случва редовно и е съвсем в рамките на нормалното!:)
         Естествено, читателят не е толкова неосведомен, и знае за единствената останала на въоръжение в състава на ВМС на РБ подводница "Слава". Тя е от тип 633 и наистина е пусната на вода през 1960 г. в СССР, а после снета от въоръжение като морално остаряла и предадена на България за изпълнение на бойни задачи в рамките на Варшавския договор.
         Затова можем да приемем коментара на в-к "Труд" като глупаво недоразумение. Толкова глупаво, колкото и ако бяха написали нещо като: "Белгийската фрегата "Дръзки" пристигна за съвместно учение във Военоморска база Варна."
         Още по-глупав смисъл се получава, ако съберем заедно коментара и нещото като заглавие, вместено с големи букви в карето на самата снимка: "Това е нашата "Слава"!". Защото ако от вестника наричат една руска подводница "нашата", смислово това означава, че или "Труд" се самоопределят като руски поданици, или смятат "Слава" за своя лична собственост.
         Близко до ума е и допускането, че тази ТРУД-ова изцепка е грозен опит за ирония, но не ми се иска да вярвам в това. Защото тогава няма да се иронизира факта, че единствената ни българска подводница е морално остаряла и негодна за изпълнението на реални бойни задачи, а ще се иронизира труда, любовта и мъките на стотиците офицери, сержанти, войници и волнонаемни, на стотиците български мъже, които повече от двадесет години се справят с трудната задача да държат в строя тази българска "Слава".
         Не ми се ще да вярвам в иронизирането, защото ще бъде крайно жалко. Особено на фона на заглавието на коментара в същия брой, написан от известния ТРУД-овак Николай Големанов - "Стига гаври с националната чест!".
         Хайде да ви е честита наградата и за в бъдеще по-малко такива приноси към българската журналистика!


P.S. При внимателно вглеждане в снимката ще видите, че на флагщока е издигнат българския национален флаг. Малко увиснал, поради липсата на вятър, но все пак български...



Гласувай:
0



1. indreal - Поздрави
30.05.2008 11:44
за якия пост!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 531915
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930