Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2011 17:53 - Можело, значи, и по електрическата поща!!!
Автор: svetlo Категория: Политика   
Прочетен: 2611 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 11.02.2011 12:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Заглавието е по реален случай - преди повече от 10 години навивах един "бизнесмен" да му прекарам Интернет и му демонстрирах как вместо изпращане на факсове, може да заяви по-бързо и лесно интерес към стоките на един чуждестранен производител през сайта на съответния производител. Типичният балкански търговец се почеса малко по главата и възкликна съвсем неподправено: "Ъъ-ааа!?! Мъ то можело и по електрическата поща?!!".
         Този лаф се превърна в класика по-нататък, но още помня простодушно възторжената му физиономия. А сегашната реакция на държавната администрация по повод резултатите от електронното преброяване на населението много ми напомня тази балканска мутра от 2000-та година...
         Можело, значи, над 3 милиона българи да се преброят през Интернет! Цифрата не ме учудва - учудва ме това, че този път електронната услуга сработи (със забележки, естествено!:)). Приятно съм учуден, че след толкова години мътене, държавната администрация успя да измъти едно живо електронно пиленце - малко куцичко, но все пак живичко! Да им е честито!
         Имат право от НСИ да се побият малко в гърдите, както и да се хвалят колко пари на данъкоплатеца са спестили по този начин. По мои груби сметки - някъде между 2 и 4 млн. лева - и да внимават какво ще отчетат, че ще ги проверявам!:)
         Но въпросът не е в бюджетните икономии - въпросът е принципен. След този положителен пример, вече е време бюрокрацията да си признае, че всичко което започва с ИТ не е "онуй там много сложното нещо, дет "се не работи", а реален и ефективен начин за комуникация между държавата и гражданите.
        
         Какво следва?

        Естествено следва въвеждането на електронен вариант за гласуване на предстоящите местни и президентски избори. И въобще не ми мрънкайте, скъпи другари от държавната администрация, че софтуера бил много сложен, щяло да струва много скъпо, нещата можело да се объркат и ала-бала! Не ви плащам 12 години тлъсти данъци от заплатата си на ИТ-специалист, за да ме главичкате с глупости!
         Има само един единствен проблем, но и той е решим - за да гласува обикновият избирател, той трябва да притежава електронен подпис на физическо лице. На фона на 6 милиона и кусур избиратели, броят на тези, които го притежават, е пренебрежимо малък. Също толкова пренебрежим е броят на тези, които са склонни да дадат малко на 60 лв. за сертификата за електронен подпис (защото толкова му е най-ниската цена в момента), само за да могат да гласуват от диванчето в хола си.
         За това решението е държавата да субсидира издаването на електронни подписи със спестените сега милиони и очакваните бъдещи икономиии. И да направи кампания за това.
         В момента сертификатът с едногодишна валидност (той всъщност е комплект - удостоверение, карта, четец и софтуер) съдържа много малко физическа себестойност и много повече добавени административни разходи. Направих си анализче и установих, че дори при цена от 30 лв. оторизираните издатели ще си гушнат хубава печалба при очаквани десетки и дори стотици хиляди заявления в рамките на няколко месеца. И нека държавата поеме само половината от сумата - аз съм съгласен да дам 15 лв. за електронен подпис и да си гласувам от дома тази година.
         Естествено, понеже този сертификат е "целево насочен", всеки притежател автоматично се задължава да гласува през Интернет и съответно автоматично това се отразява в избирателните списци. Преките ползи са очевадни - икономии от печатане на пликове и бюлетини, съкращаването на стотици избирателни секции, по-малко обработка на хартиени носители и т.н. Но косвените ползи пък са очевидни - популяризация на редица други държавни и общински електронни услуги, които сега са неизползваеми именно поради високата цена на електронния подпис. И постепенно комуникацията държава-гражданин става все по-лесна, по-евтина и по-ефективна...

         Прекалено е хубаво, за да се случи..

         И не вярвам да се случи поради множество политически, а не технически причини. Само три от тях ми се иска да прокоментирам.

         1. Регистрацията на електронните избиратели ще редуцира избирателните списъци и броя на избирателните секции така, че рязко ще се понижи възможността за попълване на бюлетини от "мъртви души" и фалшифицирането на секционните протоколи. Това е много лошо! Нали знаете, че в избирателните ни списъци фигурират над половин милион несъществуващи българи и този дребен технически проблем все не може да намери политическа воля да бъде решен? Ако не вярвате - питайте професора Мишо Константинов - той и пожизнен председател на ЦИК..
         2. Самото въвеждане на електронни избори ще повиши избирателната активност, защото ще се включат българите в чужбина с право на глас, но без удобна избирателна секция, също тези които в изборния ден имат работа (или почивка:)) на различно място от избирателния им списък, тези които ги мързи да отидат до урните, или просто се срамуват да гласуват открито и т.н. и т.н. А повишената избирателна активност е кошмар за всяка партия с неясен баланс на електората - положение, в което дори и ГЕРБ се намира в момента..
         3. Електронните избиратели неминуемо ще преместят избирателната тежест от социално слабите и лесно манипулируеми групи в посока по-независими и по-интелигентни такива. Олеле, Майко, ако кажеш на днешните политици, че ще зависят от разумния избирател със собствено мнение, те направо ще се гътнат!

         Така, де.. А иначе за момент си представих колко щеше да е хубаво, ако можеше и по електрическата поща..



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - можело, то се видя
10.02.2011 18:51
и защо е необходим електронен подпис - усложнява се процеса, щом можахме да се самопреброим с данните от лк, защо да не е така просто гласуването - ако им изнася, бил си пределно ясен - няма да стане
цитирай
2. 4aiotgluhar4e - Браво за пози постинг!
11.02.2011 22:58
Съгласна съм с всичко в него. Идеята държавата да субсидира масово издаване на електронни подписи от спестените средства е страхотна!
Само да отбележа, че първата причина да не стане, която коментираш, може да отпадне, ако изборите се правят по спинсъци, коригирани след преброяването. Освен това партиите, които печелят избори с капачки и кебапчета, изобщо нямат електорат с електрическа поща :))) Сичкото сиган мисли тока за безплатен, а избора за платен, на ръка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 531100
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930