Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2022 23:51 - Тик Нят Хан или осъзнатото съществуване
Автор: marlena Категория: Изкуство   
Прочетен: 1291 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 28.06.2022 08:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

"Няма раждане , няма смърт,   има продължение..."

 "Ходи по земята така, сякаш я целуваш с нозете си."  

Тик Нят Хан (дзен будистки монах, борец за мир)
(11.10.1926- 22.01.2022)  

ТИК НЯТ ХАН  ИЛИ ОСЪЗНАТОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ

  Осъзнаване на това, което е да бъдеш. Осъзнаване, че няма раждане - възникване на нещо от нищото, няма и смърт- изчезване на нещото в нищо. Има преобразуване, има продължение на съществуването в друга форма. Листът хартия е и облакът, и дъждът, и почвата, и дървото, те са се преобразили в него, той не се е "родил" от нищото. Нито ще "умре" листът дори да бъде изгорен. Той само ще се преобразува в дим, топлина, пепел, за да стане пак почва, дърво, облак...
Животът- преображение и продължение. На това ни учи този велик духовен водач на нашето време, който днес се преобрази...

Той  преобразяваше и ще преобразява хората по пътя на осъзнатото съществуване, такова съществуване, че когато човек ходи, да ходи така  сякаш целува земята с нозете си. Съществуване , което се основава на осъзнатата любов и състрадание. Съществуване не в уединение сред природата, далеч от хората и тревогите им, каквото е на повечето монаси,а съществуване- борба чрез ненасилие и срещу войните между народите, и срещу враждите между хората. Тик Нят Хан е такъв борец за мир, срещу войната във Виетнам и срещу всички войни и вражди, заради което е и прокуден от родината си Виетнам, за да продължи борбата за мир и осъзнаване на хората в Европа и САЩ . Монахът-борец убеждава Мартин Лутер Кинг да застане срещу войната. Кинг нарича Тик Нят Хан "Апостол на мира и ненасилието “ и го предлага за Нобелова награда.  "Аз лично не познавам някого, който да заслужава повече Нобеловата награда от този деликатен будистки монах от Виетнам"- пише Кинг в писмото си номинация.
Да, наред с Махатма Ганди този будистки монах е борец за мир чрез смирение, осъзнаване и отказ от насилие. Поезията му е едно от средствата за борба.  

За топлина  

Държа лицето си в двете си ръце.
Не, не плача.
Държа лицето си в двете си ръце,
за да стопля самотата-
две ръце защитаващи,
две ръце хранещи,
две ръце предпазващи душата ми  
от това да не бъде оставена
на гнева.  

Тик Нят Хан обяснява, че написва това стихотворение след като чува за бомбардирането на Бен Тре и коментара на американски военен: "Ние трябваше да унищожим града, за да го спасим." Бетси Роуз написва по това стихотворение песен , наречена "В двете ми ръце" -  "In my two hands".
Живот в смирение и в любов , но и в борба с поемане на кръста, а не бягство от света и страданието. Живот в Буда, но и в Христа, защото Христос , както и Буда ни учат на любов и състрадание, ненасилие и смирение. "Живият Буда, живият Христос" е книга на Тик Нят Хан. Книга за живата любов. "Скъпа моя/скъпи мой, аз съм тук за теб." Това е най-важната мантра според Тик Нят Хан. Не оттегляне в планините и откъсване от хората. Напротив! Мантрата , най-важната е тази - да покажеш на този, когото обичаш, че съществуваш заради него, че му даваш най-ценното от себе си- своето присъствие . Даваш му от себе си времето си и желанието си да го изслушаш, ако  има такава нужда. "Дълбокото изслушване" (deep listening) , казва мъдрецът ще намали страданието на ближния ти, както и самото ти присъствие ще стори това.   

Да сме тук и сега за ближните си, а така- и за себе си, да оставим грижата за бъдещето на утрешния ден, както ни учи Христос, да се преобразяваме по пътя на смирението и любовта , за да  бъдем и да продължим .  

Текст и рисунка: Марлена Юрукова
22.01.2022г.  гр.Пловдив


Тагове:   Тик Нят Хан,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marlena
Категория: Изкуство
Прочетен: 549258
Постинги: 389
Коментари: 308
Гласове: 3231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031