Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2009 20:52 - Манджа с грозде и морски череши
Автор: svetlo Категория: Хоби   
Прочетен: 4794 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 12.08.2009 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Звучи малко буламачаво, нали? Всъщност това са две различни неща и първо ще си говорим за манджата с грозде в нейния метафоричен аспект, а после за скаридите като мезе на бирата.
         Не че се смятам за някакъв гастро-гуру, но готвя много, готвя с удоволствие и готвя вкусно според единното мнение на хората, които са имали удоволствието да опитат сътворените от мен кулинарни изкушения:) Хааааа, как само се изхвърлих, но няма да го трия:) Идеята на това изречение беше да разберете, че когато някой разбирачев журналист сътвори "манджа с грозде" в някое печатно издание, особено пък ако маже на кулинарна тема, аз целият се изприщвам от ужас. Защото подобни драсканици не могат да ни навредят на нас - майсторите на черпака и дървената лъжица - но представяте ли си ако начинаещите кулинари се излъжат да им повярват? Колко вечерни скандали край масата и колко разбити семейства ще им тежат на съвестта!
         Готвенето не е начин за изхранване на народонаселението - то може да се изхрани и с хляб, сирене и домати, което май дори е по-здравословно. Готвенето е съзидателен процес с елементи на изкуство (в старогръцката митология нямаше ли муза на кулинарното изкуство?:)). Готвенето е процес на самораздаване, в който твоята любов се трансформира в една прелестна песен, звучаща под небцето и в душата на щастливите ти гости. Готвенето е и начин за релаксация, и начин да си свалиш гадже, и повод за малък празник, абе... отплеснах се... :)
         Въпросът е, че напоследък два пъти ми прескочи сърцето, докато четях публикации на автори, които явно се изказват неподготвени по кулинарни теми.
         Първият повод беше свързан с моята любима Странджа планина.
         Явно Странджа е много модна напоследък - лошо няма - правете ни реклама! Но поне веднъж отидете да се потопите в нея  преди да седнете да набирате необходимия брой думи за спешната публикация и сътветстващия хонорар. Като започнеш от иначе уважаваното от мен издание "Капитал", минеш през всички стандартни списания за отдих и свободно време и стигнеш до любимите на народа "24 часа" и "Труд" - начетох се на глупости. След като ни измислиха нова география, обърнаха археологията с краката на горе, приписаха ни фолклор от съвсем различна етнографска област, сега журналистите се захванаха и да ни прекрояват кулинарията, което вече преля чашата на моето търпение.
         Чета преди десетина дни, че в."24 часа" наново създава "кулинарна карта" на България, за да спомогне развитието на селския туризъм. Не че мнозина кулинари, етнографи и краеведи не са създали такава карта отдавна, но нали скучаещия читател трябва да се главичка с нещо. И на тази карта на в."24 часа" Странджанския край е представен с две неща - бяло саламурено сирене и кебап по странджански.
         Би трябвало да се гордея с оценката на странджанското сирене - а то наистина е прекрасно, особено това, дето го правят от смесено овче и козе мляко, ммммм!:) Само че като честен човек си признавам, че навсякъде в България правят прекрасно сирене и не би било коректно да го закачим като значка на Странджа. Ако трябва да търсим подобен продукт, който да е запазената марка на региона, това определено е мановия мед - наистина никъде другаде такова нещо не може да бъде произведено!
         Що се отнася до кебапа по странджански - те такова животно нема! По време на вече три годишните ми кулинарни бродения из региона, никога ни една баба не ми е споменавала за подобно нещо. Справката с чичко Гугъл по въпроса доведе до очакваните резултати - стотици рецепти назовани с името "Странджански кебап", които нямат нищо общо помежду си - от свинска кавърма, през пилешки чомлек до агнешка яхния, Боже, Боже!
         Единствената що годе приемлива податка открих в книгата на Ивелина Иванова "Българска регионална кухня", вдъхновена от магьосника Цаньо Сърнев. Там в раздела "Странджанска кухня" има рецепта за "хайдушки кебап", което всъщност е овнешки гювеч - характерна тракийска гозба. Да ме прощава младата авторка, но и тя се е изказала неподготвена по въпроса.
         Вярно е, че половината от странджалиите са бегълци от Егейска и Одринска Тракия, но както странджанското хоро е различно от тракийското, така е и със странджанската кухня. Тя е родила две блаженства - странджанския зелник и ярешкия курбан - които наред с мановия мед задължително трябва да бъдат опитани тук.
         Тъкмо пишех тези мои размисли, когато ми бе причинен втори културен шок.
         Любимата ми половинка се прибра в къщи с летния брой на сп."Кулинарен журнал" - едно наистина пълно с идеи издание, което си колекционирам. До тук с рекламата обаче - този път ме разочароваха жестоко. Нормално броят беше посветен на морските деликатеси и какво чета - "Миди - изчиствате ги добре и слагате в тенджера с предварително кипната вода..."... моляяяя??? По-нататък - "Измитите скариди покривате с вода и слагате на бавен огън..."...ааааа!!!
         Спомням си едно време гледах някакъв филм за това как тъпите американци си правят пикници и там имаше един врящ котел с подсолена вода, лимони и дафинов лист, в който чичковци с наднормено тегло хвърляха да плуват живи раци и танцуваха като туземци около огъня. Смеех им се на акъла, защото така цялата естествена вкусотия на раците после се изхвърля заедно с водата, но те американците са си такива - за тях храната не е изкушение, а начин да се натъпчат.
         Ще поясня, ако някой не разбира защо се възмущавам - морските черупчести и ракообразни дарове никога не се варят във вода! Има някои изключения като омарите и тигровите скариди например, но и те само се попарват, като се внимава да не си изгубят соковете. При черноморските миди, скариди, криви раци (павури) и прави речни раци термичната обработка е задушаване в собствен сос. Понякога се добвя малко течност - бира или вино - но никога вода.
         Провокиран от тези неразбории ще взема да започна да пиша и на кулинарни теми тук. Този постинг стана прекалено дълъг, затова ви обещавам да разкрия тайните на бирените скариди следващия път. А за сега се насладете на анонса на един друг морски майстор-кулинар с поетична душа - Петър Михайлов и неговото пиле-удавник.



Тагове:   Странджа,


Гласувай:
6



1. sowhat - брех тоя айти
04.08.2009 21:04
:))

я какви хубави неща си знаел :)
цитирай
2. svetlo - Ами то си е от професията...
04.08.2009 21:13
Нали знаеш, че сисадмина никой не го разбира какво прави, но всеки си мисли, че е длъжен да разбира от всичко:)
цитирай
3. sowhat - уф, знаеш ли колко сис вицове знам
04.08.2009 21:14
даже си имам и любими

а и да добавя че се скатахте на 31 юли за да не почерпите :))
цитирай
4. svetlo - Ти нещо не си разбрала
04.08.2009 21:19
На 31-ви трябваше вие да почерпите - дето се възползвате от търпението ни по цяла година:) Даже писах по този повод за миналия Сисадминдей:)

BTW, аз може да не ги знам всичките вицове. Я дай някой нов насам
цитирай
5. sowhat - уф светло аз сама съм си и юзър
05.08.2009 22:40
и айти.

Разговор между системни администратори. - Разправят, че не било хубаво да ползваш за парола името на котката си. - Защо? Че какво му е лошото на qZ!813_gg1 за парола?


„СИСТЕМЕН АДМИНИСТРАТОР - ИО ВЛИЗА В СТАЯТА НА СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ МАЛКО ОБЪРКАН И ОЩЕ ТОЛКОВА ЯДОСАН И ИЗСЪСКВА”:
- НЯКОЙ СЕ Е „РОВИЛ” КЪДЕТО НЕ ТРЯБВА И Е ДОНЕСЪЛ „ТРОЯНСКИ КОН”, ПРИ КОЕТО ПОГЛЕЖДА НАЙ-БЛИЗКАТА КОЛЕЖКА-СЪЩАТА СЕ ОКОПИТВА И С ГОРДО ВДИГНАТА ГЛАВА ОТСИЧА:
- „НЕ ГЛЕДАЙ МЕН...НЕ СЪМ АЗ ...
В ТРОЯН НЕ СЪМ ХОДИЛА ОТ ГОДИНИ...” И САМОДОВОЛНО
НАСОЧВА ПОГЛЕД НАПРЕД, КЪМ ДРУГИТЕ СИ КОЛЕГИ ... ПО БЮРА...

Cекретарка:
Цифричките на клавиатурата ми не работят!
Администратор:
Натиснете NumLock.
Секретарка:
Натиснах, не помага!
Администратор:
Чай? Кафе?
Секретарка:
Не може ли направо да се чукаме?
Администратор:
НА КЛАВИАТУРАТА КАКВО РАЗЛЯ ПИТАМ!!!
цитирай
6. svetlo - Ммнее..
06.08.2009 00:50
Соу, това са вицове от юзъри за сисадмини. Мен ме интересуваше дали знаеш някой нов, измислен от сисадмин за сиадмини, като онова за математиците в балона, нали се сещаш?:)))
цитирай
7. venercheto - aa,
06.08.2009 13:01
че в България има множество некомпетентни драскачи винаги си е било факт..но като че ли напоследък невежеството се шири навсякъде. Неточностите, глупавите обобщения, до съвсем невярната информация..дано се промени някога журналистиката ни, пожелавам си го.

А иначе с тоя твои материал ми спечели сърцето завинаги, Светльоооо :)))))) Да се досетя ли как си свалил твоята мацка? :))))) Хайде, пък живот и здраве един ден да лющим заедно бирички и морски деликатеси в собствен сос...и това си пожелавам :))))
цитирай
8. svetlo - Венерче,
06.08.2009 19:26
мисля че в един друг постинг преди година ми беше обещала, че ще се обадите да ми дойдете на гости! Не поемай ново обещание, ако този път не го изпълниш!:)))
цитирай
9. venercheto - виновна!
06.08.2009 19:52
ееех, ако можеше да идваме когато и за колкото си искаме...ето, тая година въобще няма да стане..:( да видим другата дали още ше си спомняш :)))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 530405
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031