Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2007 02:52 - Вълшебните полета на Пирин
Автор: svetlo Категория: Туризъм   
Прочетен: 8399 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 17.07.2007 11:00


Кратък пътеводител за прекрасен тур из планината

image
       Да , това на снимката съм аз - на 12-ти юли на 2200 м. надморска височина в Пирин ! Да , ужасно съм радостен , защото след 2 часа обикаляне успях да открия Атмегданското езеро , без маркирана пътека , без водач и карта , само с малко указания от местните ! Езерото е в падината зад мен , а зад гърба ми се извисява Башлийски чукар - един от най-сериозните алпинистки маршрути в България . И това бялото зад краката ми , което прилича на развяна кърпа , не е зрителна измама , а истинска снежна преспа , оцеляла от слънцето в полите на Башлийца !
       Цели 5 дни в Пирин , без обхват на телефона , без мисъл за оптични суичове и рутъри , без ежедневна суета и притеснение как ще станеш утре - прекрасно е ! Каквото и да напиша , все ще бъде малко , така че просто ще ви дам идея за едно малко пътуване навън от градския мишмаш .
       Вземете си два дни отпуск - четвъртък и петък . Изкрънкайте ги някак си от шефа - я неползвания миналогодишен , я компенсации - винаги има начин .
       В раницата си сложете 5 чифта чорапи и 5 броя тениски . Още - памучна риза , лек пуловер и шушляково яке . Шапка или кърпа за глава . Слънцезащитен крем . Тъмни очила . Дълъг широк панталон за преходите и къси панталонки за почивка . Леки сандали или джапанки за вечерта , след като си измиете краката . Тръгнете с туристически обувки - ако нямате специални такива , използвайте зимните си боти с дебели чорапи - никой няма да ви се сме , най-важното е да ви е удобно . И това е - друго не ви трябва .
       В сряда вечерта се качете на нощния влак за София ( пиша от позиция Бургас - останалите да си направят сметка как да се придвижат от собствената си отправна точка :)) . Този влак пристига около 6:20 на Централна гара . После с автобуса от 7:00 до Сандански е най-бързо - той пътува около 3 часа .
       Ако обаче за пръв път сте в региона , горещо ви препоръчвам влака за Кулата от 7:35 ! Малко е по-бавен - пристига в Сандански около 11:40 , но за сметка на това имате прекрасни гледки към Кресненското дефиле , които не могат да се усетят от автобуса . А ако имате късмета да попаднете в купе с местна компания , ще запомните това сутрешно пътуване ! :)
       Да речем , че в 12 на обяд сме на Автогарата на Сандански - отправна точка за следващия етап . Автогарата е на около 4 км. от ЖП-гарата , но има градски автобус , а такситата вземат около 3,50 лв. , така че няма страшно . Сега трябва да се придвижим до Попина Лъка - вилна зона на 18 км над град Сандански , вече в самата планина . Там е старата хижа на БТС "Яне Сандански" , която вече е хотел .  Понеже няма редовен транспорт , имате три варианта :
       1) На стоп - то македонецо е мноо интересно животно - качва на стоп само ако види познат човек , или интересен човек . Ако сте в типичен хипарско-пънкарски стил , с планинарски раници , кубинки , обеци на носа и видими татуировки , въобще на разчитайте да ви качат . Те такива с лопата са ги ринали и не са им интересни . Ако сте с прости дънки , сандали и бяла тениска имате по-голям шанс - македонецо ше те кАчи само за да разбере "от дека си бре и шо чиниш тука" .
       2) Може да се качите и пеша - аз съм го вървял за около 4 часа , но си е натоварващо . Сандански е на около 300 м , а Попина Лъка - около 1000 м надморска височина . Така че тези 18 километра са си предизвикателство .
       3) Можете да хванете такси - твърдата цена този сезон е 20 лв , та ако сте 3-4 човека е поносимо . Само че и тук си има правила - трябва да питате директно шофьора "За колко пари ще ни качиш до Попина ?" . Ударението е върху О-то , т.е. ПОпина . НЕ казвайте "Попина Лъка" - така че разберат че сте за пръв път тук и ще почнат да се пазарят . НЕ казвайте "до хижа "Сандански" - по подразбиране центъра на Попина е на около километър нагоре , което си е доста с раница на гърба . Има и друг номер - пътя до Водохващането е проходим за всякакви коли . Само че се пазарете със шофьора да ви закара за още 5 лева до там  след точно 25 минути от тръгването от Сандански .
       Последния етап за този ден е изкачването до заслона на Спано поле . От Водохващането е около 2 часа по маркирана пътека , а от х. "Яне Сандански" - плюс още около час по пътя . Маркираната пътека е изключително красива - почти през цялото време през гората , с ягоди , малини и боровинки от двете страни , покрай пееща река и 30-метрови ели - това изкачване ще бъде първата ви среща със средната преходна част на Пирин .
       В късния следобед вече сте на заслона на Спано поле . Как да го опиша ? С разположението си на източния склон на мека котловина , с прекрасна гледка към залязващото слънце между "сцепения връх" - Синаница и Моминия , с бунгалата си - калинки между клековете , с Малка Спанополска река под краката ви - как да го опиша ? А как да опиша харизматичната личност на Донката - капитана на заслона , на Тането , Веско и Коки - планински водачи , готвачи в заслона и чешити един до друг ?
       Официалната версия за името на Спано поле е , че там се наспиваш прекрасно - и това е вярно ! Има обаче и по-романтична версия - "спано" всъщност означава омайно , омагьосващо място . Дали заради цвета на планинските омайничета навсякъде между тревите , или заради нощните нашепвания на планинските феи - вие преценете , когато отидете там !
       Едно отклонение - в планината е малко скъпичко . Не се учудвайте , че една нощувка в заслоните струва 7-8 лева , а една супа - 1,5 лв. , една порция ядене - 2,5 лв. , една бира - 2 лева . Причината е там , че до по-долните хижи можеш да достигнеш само с високо-проходим джип по каменисто подобие на път , а до по-горните единственият начин да качиш бира е на гърба на муле , или на човешки гръб :) . Естествено , никой няма да ви направи проблем , ако изкарате собствените си хранителни ( и ракиени :)) запаси от раницата .
       Също така запасете се с цигари , ако сте пушачи - горе няма от къде да се купят . По време на преходите няма и да искате да пушите де , но една кутия цигари е добър армаган на всяка хижа и отваря вратите като солен паламуд :) .
       В петък сутринта станете , наплискайте се с планинска вода , изпийте пресния чай към закуската и около 9:30 се стегнете за изкачване на Бъндеришкия чукар . До там няма официална туристическа пътека , но е лесно да се ориентирате - прехвърлите ли първото хребетче на север от спанополския заслон , карате само по права линия към върха , докато стигнете до езерото , което аз търсих 2 часа по крива линия :) . Малкото спанополско езеро е наречено още Атмегданско , защото там са се събирали по турско време веднъж годишно търговците на коне , мулета и прочее четиринога товарна сила от цял Пирин .
       От другата страна на езерото цепите на ляво до превала на Дончови Караули , а после надясно по билото право на Бъндеришкия връх . От там се открива гледка на всички страни - от Банско до Сандански . Местните казват , че погледнеш ли отгоре веднъж , все едно си видял цял Пирин !
Прехода не е голям - около 2,5 часа нагоре и още 1,5 на спускане .     
       Проблемът е че пътя е маркиран само с пирамидки * . Ако имате някакъв опит в планината , ще се оправите и сами , но ако нямате - помолете някой от свободните чешити в заслона да ви заведе - няма да ви откажат , а и ще имате най-прекрасната компания по пътя :) .
( * Пирамидка - планинска маркировка на маршрут , представляваща един камък или групичка малки камъни , поставени явно върху по-голям камък . Не винаги може да се разчита на тях . След като обърнах внимание на Донката че пирамидките по пряката пътека под Бъбрека са доста хаотично разположени , той ми обясни следното : " По принцип пирамидките ги слагат планинските водачи , но напоследък туристите проявяват творчество и слагат камък върху камък като подпис "Аз бях тук" . Затова ни се налага и да разваляме любителски пирамидки непрекъснато ." )
       Съветвам ви да си направите сандвичи от сутринта и да ги изядете на обед на брега на езерото . Така навръщане няма да бързате и можете да направите прекрасни снимки , а и да слизате полечка , защото най-лесния начин да си навехнеш крака е да бързаш по надолнището !
       Около 3-4 часа следобед ще бъдете обратно на заслона , където ще си починете с бира и ще се замислите за салатите с ракийка вечерта . Не прекалявайте обаче с пиенето , защото утре ни чака най-сериозния преход . И най-важното - лакърдиите на пиринските македонци нямат край - ако се заслушате може да откарате неусетно и до следващото разсъмване !
       В събота сутринта около 9 се стегнете за най-сериозния преход - от заслона на Спано през Тевно езеро до хижа "Беговица" ( също така наречена Каменица на едноименния връх и едноименната бира :)) .  Пътеките са изключително добре маркирани и няма щанс да се изгубите . Преходът до Тевно езеро е около 4 часа - аз го взимам за 3 ч. , но с две скосявания* , които няма да ви издам :) . Причината е , че ако объркате пътечките между клековете , може да се въртите в кръг дни наред , докато някой случайно не ви срещне . Абе изобщо - с планината шега не бива , и ако не сте съвсем уверени в себе си , не правете експерименти !
       ( *Скосяване - пряка пътека извън официалния туристически маршрут , обикновено с екстремно изкачване или спускане , която понякога е маркирана с пирамидки . Тези пътеки се използват от планинските водачи , но не и от туристическите групи . Знаете ли че според закона в природните паркове е забранено да се движите извън официално маркираните пътеки ? Спазвайте закона не защото иначе ще направите нещо на природата , а защото иначе ще създадете доста главоболия на хората , които ще ви търсят през нощта , ако се изгубите ! )
       Та кажете едно сърдечно "Довиждане и благодаря!" на Донката и се подгответе психически за 8-9 часа преход . Започва се през мочурища и ливади с крави , после лъкатушене между клековете до Перовата колиба , виждате долу в дясно Мечото езеро , после заобикаляте Бъбрека ( по маркираната пътека ! :)) , после последния етап до Тевно езеро - тясна пътечка по сипеите на Мозговишка порта . Гледайте си в краката , особено ако имате страх от височини ! Преживяването обаче е страхотно - от горе от сипея се разкрива гледка чак до Разлог !
       В началото на падината пред Тевно езеро ще ви посрещнат конете и мулетата на Иван - хижаря . Местните твърдят , че името на езерото всъщност е Темно - т.е. мрачно . Наистина си е така - особено с извисяващите се насреща Беклемешки караули и връх Каменица , със студения вятър и затъмненото от облаци слънце . Разменете обаче само две приказки с Валя - съпругата на хижяря Иван и ще ви светне отвсякъде ! Невероятно светла личност в тази невероятна пустош ! Съветвам ви да изядете там по една чорба и да поемете надолу към х. "Беговица" .
       Заслона на Тевно езеро е интересен и с нещо друго - той май единствен в Пирин пази старите туристически порядки . Там няма отделни стаи , а всичко е наедно - наровете за спане , кухнята и трапезарията не са отделени със стени . Вътре не се пуши и не се влиза с обувки - трябва да се събуете на входа . И бирата е много скъпа - заради мулетата , нали се сещате ? :)
       От там нататък имате 3-часово спускане към хижа "Беговица" ( Каменица ) . Отново живописен маршрут , извиващите се като змийски спирали рекички отдолу ще ви съпровождат по пътя , самото място на хижата е доста приятно , но ... вече сте в цивилизацията . Хижата вече е почти хотел , трапезарията вече е почти ресторант , нощувката по мои сведения е 15 лева , а името на хижаря дори не го знам . Ако не намерите места там , спускането до Попина лъка и хижа ( хотел ) "Яне Сандански" е не повече от 40 минути , така че не се притеснявайте .
       Обратният път го знаете . Само да ви предупредя , че дори и през лятото последният автобус от Сандански за София тръгва в 5 следобед . А минете ли Владая , ще ви се стегне сърцето и ще пожелаете въобще да не сте слизали от планината . Душата ви е останала на Спано поле !


Тагове:   Пирин,


Гласувай:
1



1. анонимен - Realisti4no
22.07.2007 15:04
Ezikat e interesen i jiwopisen.Razkazat e uvlekatelen.Obrazite,kartinite i sabitiqta sa predadeni realisti4no,no vse pak sa pre4upeni prez prizmata na edin nemakedonec.
цитирай
2. svetlo - Немакедонец ? - Естествено
22.07.2007 15:26
Първо - много се радвам , че най-накрая един се увлече по тази моя тема - признавам си - любима .
Второ - постарах се да напиша нещо като пътеводител за "немакедонци" , за да могат повече хора да се запознаят с вас .
Трето - обещавам скоро да напиша нещо за срещите ми с вас - македонците - и няма да бъде отрiцателно , бъди сигурен !
цитирай
3. анонимен - Браво, радвам ти се!
27.07.2008 18:39
Споделям възторга ти, бях на Пирин преди 2 седмици,
прекрасно място, сърдечни хора.
А имаш ли снимки и можеш ли да ги постнеш?
Dana
цитирай
4. svetlo - Здрасти, Дана!
27.07.2008 21:46
Радвам се за това, че си открила и прочела тази моя стара тема.
Снимки имам колкото си искаш, но предпочитам да почакам до края на август, когато пак ще бъда на Пирин и ще направя нова сесия. Тогава и ще ги постна, обещавам!
цитирай
5. анонимен - Благодаря ти, Светло,
27.07.2008 22:14
дори не забелязах, че е от 2007 г,влязох случайно през гугъла.
Обичам да бродя из Пирин -реално и виртуално.
Ще чакам снимките.
цитирай
6. bombonka - Благодаря
11.08.2009 16:45
Благодаря ти че си предал по такав неотразим начин духа на Пирин...Уникален разказ...
Знам че темата е стара,но ако този уикенд решиш да изпиеш една македонска ракия,гледайки залеза на Спано,ще се радвам да се запознаем...
цитирай
7. svetlo - Съжалявам, Бомбонке:)
11.08.2009 16:55
Ако въобще отидем тази година, ще бъде на есен. Ама ти пий една ракийка и заради нас, и много поздрави на Донката и Тането!
цитирай
8. bombonka - Ще предам..
11.08.2009 20:53
ще предам поздравите ти(след прочитането на разказа ти,те чувствам приятел,и затова сам на ТИ) специално...С моята банда сме там всяка година поне един път и вече му казваме че ще ходим" у дома"...така че,може би...някой път ще пием ракия...разбрах от приятели, че вече имало баня...ще е интересно да се види...
цитирай
9. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
08.10.2009 21:11
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПИРИН"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/10/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-pirin-quot.407778
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 530403
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031