Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 12:44 - За Фейсбук и дупетата
Автор: svetlo Категория: Технологии   
Прочетен: 2210 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 18.03.2011 12:46


         Просто разхвърляни мисли, докато гледам неадекватните опити на европейската бюрокрация на влезе в час със съвремието...
         Та Вивиан Рединг щяла да забрани на Фейсбук да събира лични данни, иначе ги давала на съд. Причината е, че в европейското законодателство е забранено събирането на лични данни от сайтове, които - цитирам - "оперират на територията на ЕС или се ползват от гражданите на ЕС". Много тъп текст, нали? Първо - европейските граждани, доколкото ми е известно, са свободни да сърфират където си искат, т.е. - текстът визира абсолютно всички сайтове по света. Няма нужда от толкова засукани формулировки. И второ - какво означава даден сайт да оперира на дадена територия? Това са понятия, абсолютно несъвместими с глобалното информационно общество. Ако сутринта докато си пиеш кафето, решиш да надзърнеш в страницата на "Ню Йорк Таймс", това означава ли, че той "оперира" в България, макар че хал хабер си няма кой от коя част на света го чете? Не само, че текстът е тавтология, но си е и чист нонсенс...
         В тази връзка направих паралел със забраната на "дупетата от колбаси" в България миналата година. Забраниха вноса, защото те били вредни за нашето здраве. Истината е, че "дупето" на луканката е точно толкова вредно или полезно, колкото и самата луканка, както е истина и това, че нашите бюрократи са точно толкова умни, колкото и прословутите "дупета", но това е отделен въпрос. Мисълта ми е, че ако смятат Фейсбук за вреден, как точно ще забранят вноса му?
         Ще накарат националните доставчици да филтрират връзката с Фейсбук? Алоуу, таки неща могат да минат в Китай или Куба, но в Европа - не. Ще накарат Фейсбук да филтрира заявките от европейски адреси? Как пък не - сякаш Цукера ще ви се върже на глупостите. При Бил Гейтс номера мина - там обаче може да се твърди за нещо материално, доколкото операционната система реално съществува на компютъра на потребителя. А Фейсбук къде точно съществува реално?
         Скъпи ми бюрократи, минаха 20 години, откакто осъзнахте, че "явлението" Интернет притежава огромен потенциал и започнахте панически да се опитвате да го включите в някакви законови рамки. За тези двадесет години не осъзнахте едно основно нещо - вашите рамки отдавна са с изтекъл срок на годност. Юридическите ви понятия са клеясали и нямат никаква стойност във виртуалния свят. Ножицата се разтваря все повече и повече. Занапред ще става още по-интересно. Както казва един мой приятел: "Ти само стой, та гледай!".
         Само едно последно нещо не разбрах от вас. Ако задникът ми е закован за стола и реално се намира на територията на България и ЕС, а мозъкът ми е прикован в сайта на "Ню Йорк Таймс", на коя точно територия "оперирам"?



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 4aiotgluhar4e - Хе-хе, как ме разсмя посред нощ :)
19.03.2011 01:23
По въпроса за виртуалните местонахождения мога да кажа следното:
1. Ако един чиновЛЯк е проЗ, не му обяснявай, той и така е опасен :)
2. Недей да хабиш нерви за европейската бюрокрация. Тя е толкова мудна, че докато се натутка, модата на Фейсбук ще отмине.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 531653
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930