Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2011 21:20 - Какво сготвих вчера
Автор: svetlo Категория: Рецепти   
Прочетен: 4668 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 27.02.2011 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        
         или Майонезена салата - Валентинка

         Мили дами, за какво мислите си говорят мъжете ви вечер, когато се съберат на бара след работа и отпиват бавно от бирата, наслаждавайки се кратката си мъжка свобода? За политика, за жени или за футбол?
         Нищо подобно! Политиката отдавна се смята за нещо под достойнството на умния българин - това дори и глупаците го знаят, затова си мълчат, за да изглеждат по-интелигентно.  За футбол по принцип не може да се разговаря - за футбол може само да се спори - затова ако от единия край на бара припламне някаква футболна емоция, тя още на втората реплика се потушава от другия край на бара с единодушното: "Ай стига сте ни надували главите!". А жените.. аах, жените.. за тях всички истории отдавна са разказани, всички лъжи отдавна са излезли наяве и човек вече няма шанс да похвали, без да бъде засечен с насмешка: "Ти ли, бе, шматарок!:)".
         Има обаче една тема, на която нито един мъж не може да устои и това е.. кулинарията. Достатъчно е някой само да подхвърли: "Чудя се какво ми се е прияло.." и на целия бар настава оживление. Ние с батко ви Тото - признатите капацитети - започваме обсъждане какво сме сготвили вчера и какво ще готвим довечера, а тези, които не могат да готвят, слушат и аха да им потекат лигите. След малко не издържат и започват да се включват с реплики: "А каква мусака прави жената!" или "А пък баба ми, лека й пръст, какви мекици ми пържеше!".
         Само на бармана тази тема му е омразна, защото знае, че след малко единодушно ще закрием мъжкото събрание и ще се изнесем да мляскаме манджи, а на него хем сме му отворили апетита, хем сме му секнали оборота. Един вид прелъстен и изоставен..
         Та, какво сготвих вчера? Всъщност нищо не сготвих, защото жената напоследък я е хванала някаква мания за здравословно хранене, което изключва вечерята, но макар Св.Валентин-Зарезан да отмина, спретнах една ето такава "салатка-валентинка":

image

         Това е една от любимите ми майонезени фантазии. Много ги харесвам, първо защото позволяват безкрайни вариации и второ - защото вървят и с ракия, и с вино, и на масата няма недоволни. Един приятел даже ги мели с малцово уиски..
         Сваряваме, значи, едно картофче, едно яйце размер XXL и една пилешка гърдичка и ги накълцваме на малки кубчета. Добавяме една изпечена (и изчистена, и обелена!:)) червена чушка, също нарязана на миниатюрни ивички. Точно тази чушчица създава вкуса на салатката. За капак накълцваме и няколко репички, за да получим свежест. Сол, черен пипер, малко лимонов сок и малка лъжичка горчица за пикант. После добавяме майонеза, колкото ни харесва и внимателно, но обилно разбъркваме.
         По принцип майонезените фантазии, когато са с картофи, ги гарнирам с хрупкави листенца от сърцето на марулка,  а ако са без картофи - сервирам върху канапе от домати. Този път обаче опитах нещо различно - оформих (нещо като:)) сърчице от една печена червена чушка, разрязана напречно, върху която сложих салатата. И за да си личи, че сърцето е влюбено, запуших дупката от стрелата на Амур с една маслинка. После един зелен акцент и готово..
         И въобще, да ви кажа, външният вид на домашната трапеза не е само за пред гости, или само по празници. Ние - мъжете - сме си темерути и не се впечатляваме много-много от артистичните кулинарни декорации, но за една жена това е много важно. Красиво поднесеното ястие е най-сигурният начин да разчувствате нежната си половинка и дори да й намекнете нещо за тази нощ!:)



Тагове:   майонеза,   салата,


Гласувай:
14



1. sowhat - брейбрей айти светъл, ти си бил чудо ...
20.02.2011 10:35
брейбрей айти светъл, ти си бил чудо невидяно )))
цитирай
2. svetlo - Не бе, Соу,
20.02.2011 11:25
нищо ми няма:) Просто се скатавам в кухнята от айти стреса:)
цитирай
3. teachme - много обичам мъж да ми готви:))
27.02.2011 12:15
като се прибера вечер уморена
и да ме чака маса нареденааа...голям кеф:)

салатката ти е готина! и аз правя подобни на майонезена основа...с квот има в хладилника и когато ракийката или винцето си искат спешно мезето;)
пп...в цветната ти чинийка обаче не може да изпъкне сърцето:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 531186
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930