Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 13:20 - За Свети Йоан от остров Свети Иван
Автор: svetlo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1841 Коментари: 2 Гласове:
3



         Истерията около предполагаемите мощи на Св.Йоан Кръстител и Предтеча Господен, намерени от проф.Попконстантинов на созополския остров, продължава със страшна сила. Вчера си купувам в-к "Капитал" и виждам там водеща тема под заглавие "Мощни глупости".. сещате се кое са "глупости" за автора. Това вече преля и чашата на моето търпение, та реших да се изкажа по въпроса.
         На първо място прави неприятно впечатление фактът, че много бързо спорът дали тленните останки са автентични или не, се премести в плоскостта на лични нападки и обвинения в некомпетентност между замесените учени, политици и общественици. Това не добавя аргументи за или против, но създава благодатна почва на медиите да създават забавление за народа. И народът - естествено - се кефи на циркаджийската програма, пише подигравателни или злобни коментари и по стара българска традиция предпочита да се забавлява, отколкото да поседне малко и да помисли.
         Нека първо да помислим върху това, че откриването на реликварий с древни мощи (независимо на кой светец са или на кого ние си мислим че са) е прекрасно събитие както за археологията, така и за християнската ни обществена култура. Никой от противниците на тезата "Св.Йоан" не посочи този факт. И народът съответно не успя да го осъзнае. Тъжно..
         Що се отнася до министър-професорът Божидар Димитров, той си се изказа в типичен негов стил - изцепи се емоционално и прибързано. Впрочем майка ми твърди, че Божо (както са го наричали като ученик) още от малък си е импулсивен, неразумен и непукист - абе почти "гаменче". И че сега страда от синдрома "Младостта си не предавам!". Това обаче прави ли автоматично тезата му за мощите на Св.Йоан несериозна? Естествено, че не.
         Според мен той импулсивно е напипал истината и ще обясня защо.
         Първо осъзнайте фактът, че няма никакъв начин да се докаже или отхвърли категорично автентичността на тленните останки. Т.е. да се докаже научно - или да се отхвърли съответно - че това е част от физическото тяло на конкретния човек. Значи трябва или да ги отхвърлим, или да ги приемем единствено с нашата вяра.
         Вторият факт, който искам да осъзнаете - несъмнено хората, донесли мощите от странство и вградили ги под олтара в манастирската църква, са вярвали, че това са мощите на Св.Йоан. Това, че нещата са се случили преди много години и векове, а манастирът е бил разрушен - респективно традицията погребана - не ни дава право да пренебрегнем с лека ръка тяхната вяра.
         Сега помислете и върху частицата от Светия Кръст, която преди половин година Бойко Борисов донесе и подари на Созопол. Тогава нямаше истерия, нямаше "за" или "против" по медиите, имаше само радост и поклонение. Помислете си обаче кои са доказателствата за автентичността на тази частица? Някакви научни изследвания ли? Не - единствено фактът, че някой някога - преди много години и векове - е повярвал, че това е част от Кръста Господен и традицията е пребъднала..
         Впрочем никъде по света няма мощи, частици от дърво или други църковни реликви, чиято автентичност да е доказана безпорно, или категорично да е отхвърлена. Може би най-яркия пример в това отношение е прочутата плащеница от Торино - научните изследвания са противоречиви, но логиката по-скоро сочи, че не е било възможно Христос да е бил увит именно в това парче плат. Ала това не пречи на стотици хиляди поклонници да намират успокоение и дори изцеление от нейното докосване. Вие бихте ли се надсмели над тяхната вяра? Аз не бих..
         Така никой свещен предмет или образ не е чудодеен заради физическата си природа. Той е чудоден заради вярата на хората.
         По този логика аз съм готов да си заложа главата, че частичките костен материал, намерени на остров Св.Иван, нямат нищо общо с физическия братовчед на Исус, който е предрекъл неговото появяване и го е кръстил във водите на река Йордан. Също така си залагам главата, че тези останки са именно на Св.Йоан - точно толкова автентични, колкото неговите мощи навсякъде другаде по света.
         Аз по природа съм математик и материалист, но колебаейки се между сляпата вяра и скептицизма, струва ми се, че е по-добре да избера радостната (макар и неподплатена с доказателства) вяра в чудодейното, отколкото вечното съмнение, което няма начин да роди някакъв плод. А вярата може да отгледа една нова прекрасна легенда, от която плодовете на упованието ще берат нашите потомци.
         Жалкото е, че изглежда малцина осъзнават това..



Тагове:   остров,


Гласувай:
3



1. svoboda64 - Добре казано!
08.08.2010 14:53
Проблемът е, че истерията дотолкова е обхванала немногобройното ни общество, че вече нищо не може разумно да се обсъжда :)
Поздрави!
цитирай
2. zvezdichka - Поздравления за
31.01.2011 16:26
изразената позиция!

"Така никой свещен предмет или образ не е чудодеен заради физическата си природа. Той е чудоден заради вярата на хората."

"Аз по природа съм математик и материалист, но колебаейки се между сляпата вяра и скептицизма, струва ми се, че е по-добре да избера радостната (макар и неподплатена с доказателства) вяра в чудодейното, отколкото вечното съмнение, което няма начин да роди някакъв плод."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 531621
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930