Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2007 00:03 - Моите зелени ябълки
Автор: svetlo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2179 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Ей , много сериозен станах нещо напоследък , дори политизиран , я да се опитам да се върна към хумора , щото от личен опит знам , че ако гледаш прекалено сериозно на този живот , няма да разбереш че го живееш :)
       Признавам , че bros  ме вдъхнови за този постинг - много ме развеселява тоя ! :) Ще взема наистина да го хвана на къс пас в Бръшлян , да го записвам цяла нощ на диктофона , а после може и роман да напиша на негов гръб ! :)
       Спомних си моето най-голямо напиване в живота . Не най-обилното като количество алкохол , не най-жестокото като последствия , но може би най-осъзнатото и весело - още умирам от смях , като се сетя .
       Първо следказармено лято и решаваме да се съберем тримата неразделни училищни приятели - аз , Питър Пан и Бобчето - ей така да си се напием и да си кажем многото неща по мъжки и приятелски . Бащата на Питър любезно ни предоставя за едно денонощие втория етаж от недостроената си вила в селце , близко до Бургас , с условието "да не правим много глупости и да не го излагаме" .
       Вилата беше в дъното на парцела на дядото на Питър , като в горния край в стара малка къщичка спяха дядото и бабата . Между вилата и къщичката - лозенце и овощна градина . Самата вила беше на груб строеж с дограми , като първият етаж беше напълно измазан и почти обзаведен , а вторият - на тухла , с две русенски легла и скована от дъски маса , която за нашата цел застлахме със стари вестници .
       Също за нашата заветна цел от Бургас бяхме взели само най-необходимото - касетофона - а от местния хоремаг се заредихме с цигари , един 750мл "Царевец" и една половинка ракия за мен , щото аз водка посмъртно не близвам . За компания на тези неща добавихме на масата и една кана със сироп от произволни компоти и купонът тръгна .
       Слушахме си хипарската музика , говорихме си за казармата , за ученическите любови , за това как ще се разпределяме тримата върху две легла , за светлото капиталистическо бъдеще и мрачното социалистическо минало и въобще за всичко , докато не се усехме , че пиенето е свършило . Онези двамата неусетно си изпили водката и ми "помогнали" с моята ракия , бутилките са тъжно празни , а ние сме още на километри от съня .
       Спонтанното решение да се ходи отново до хоремага в топлата вечер е ясно , но се оказа че в това село хората си лягали рано и централната културна забележителност на селото е затворена . С унил вид се връщаме обратно , когато Питър се сеща , че май дядо му държал някаква домашна ракия в пристройката към къщичката , която не се заключва .
       Коварния план го скроихме веднага ! Съвсем тихичко на пръсти , без цъкане на запалки за да не събудим дядото , аз застанах да слухтя на вратата на къщичката , Бобчето беше отцепка на вратата на пристройката , а Питър се промъкна вътре и грабна една бутилка ракия . Пак така тихичко се изнесохме от терена и купона започна наново на втория етаж на вилата .
       Пак хубавата музика , пак задушевните разговори , но по едно време и тази бутилка свърши . Дори колкото и да е странно - като че ли допълнителното пиене ни поотрезви - и досега пазя абсолютно ясни визуални спомени от вечерта .
Бобчето видя празната кана от компота , сети се че докато е седял до вратата на пристройката , забелязал едно едричко буренце на лунната светлина и заяви че бурето не може да не е пълно с винце . Делегирахме му правата да ходи да напълни каната , но той запецна отгоре на стълбата и каза че не може да слезе от втория етаж .
       За тази стълба пропуснах да спомена . По проект до втория етаж трябваше да се стига с вито стълбище от средата на хола на първия , но както ви казах вилата беше недостроена . Затова в момента подхода представляваше един правоъгълен отвор в бетоновата плоча на втория етаж , до който се стигаше по най-обикновена строителна стълба - от онези с две вертикални дъски и наковани с пирони на тях напречни парчета за стъпала . Тези стълби имат основното свойство да се клатят във всички възможни пространствени направления , както и да скърцат застрашително , ако стъпиш върху тях .
       Бобчето в моментата е 130 килограма върху своите 185 см , но и тогава си беше бая якичък . Стъпи върху първото стъпало и скърцането го уплаши - както казах , чувствахме се поизтрезняли и в пълна кондиция . За да му покажем че няма страшно , ние двамата с Питър се свалихме по стълбата почти безаварийно и почнахме да го подканяме от долу да слезе при нас .
       "Айде бе , слез бе , слез по шибаната стълба беее !" - вика му Питър .
       Бобчето обаче седна на ръба на бетоновия отвор , заклати си краката в празното , размаха стъклената кана с дясната ръка и се захили философски :
       "Да бе , мръсни копелета , сега да се пробвам да сляза по стълбата , да се спъна , да падна , да счупя каната и после да ми се подигравате ! Тарикати такива - няма да стане ! Хаааа-ха-хаа!"
       Моят трезвен мозък точно в този момент ми напомни , че още по светло мярнах една вързала нискостеблена ябълка в градината , а на червеното винце как ще му отиват ябълки за мезе ! Не знам защо реших че виното ще е червено , след като още дори не беше доказано че във въпросното буре има вино , ама ги оставих двамата да се пазарят във вилата и излязох да бера ябълки .
       Някак си намерих в тъмното дръвчето , откъснах една ябълка , отхапах и я захвърлих - беше кисела ! Откъснах друга , отхапах и пак я захвърлих - пак бях попаднал на кисела . А така ми се ядяха ябълки !!! Преди да скъсам третата се намеси моята трезва половинка на мозъка и ми напомни , че до нормалното време за узряването на ябълките тук остават поне 3-4 седмици .
       Той дядото на Питър беше направил градината тертиплийската - ствола на дръвчето изчистен и варосан , отдолу в радиус от метър изчистено от трева и прекопано -  японска красота и спокойствие ! Направо да си полегнеш отдолу , да прегърнеш ствола и да спиш блажено ,   докато ябълките узреят !
       Което аз и направих . Кълна се , че се чувствах абсолютно трезвен , абсолютно съзнавах къде съм легнал и абсолютно приемах да проспя тук под дръвчето периода , докато ябълките узреят и се качим пак горе да си допиваме винцето с ябълково мезе .
       Заспах , но скоро досадна шумотевица ме събуди . Отворих си полека само едното око , надигнах си полека само главата с минимално усилие на тялото и видях следната картинка :
       Луната полека залязва от дясната страна на вилата , а от лявата се прокрадват първите утринни слънчеви лъчи .
       На фона на бледовиолетовото утро Питър клечи на четири крака в тревата до оградата и си говори със селските кучета . Имам предвид той ги лае и те го лаят . Той изкарва едно "Уаафф!" с помощта на диафрагмата си и характерна чупка в задника , а от цялото село му се отговаря :"Уаф,уаф,уаф,уаф,уаф !" .
       От терасата на втория етаж Бобчето се гъне на две през парапета и аха да падне , успява да се провикне : "Аре ве копелетааааа ! Що ме оставихте сам тукаааааа !" .
       Кво вдигат шум тези идиотчета си казвам и се обръщам на другата страна да си доспя .

       По някое много слънчево време на следващия следобед се появява бащата на Питър , явно повикан по телефона от дядото . Пристигна с кафявата си жигула , обара ни като круши - мен изпод ябълката , Питър от тревата до оградата , а Бобчето изчегърта от студения циментов под на терасата .
       По пътя за Бургас , люшкащи се и тримата на задната седалка на жигулата , някак си успяваме да разберем , че бащата на Питър ни набива три неща в главите :
       1) Цялото село било се събудило заради нас - ние си мислехме че само кучетата - и нали сме му били обещали да не го излагаме ;
       2) Той ни вярвал , че няма да правим глупости , щото нали сме били коскуджамите мъже на по 20 години , ама ние сме се държали като пубертетчета ;
       и 3) - Той наистина много се уплашил за нас , щото оная последната бутилка дядова ракия не била точно ракия , ами 89 градуса първак , наложен със специални горски билки за намазване против змийска отрова !!!

       Евала на тази противоотрова си казахме след няколко дни , ама никой не ни издаде рецептата . А бащата на Питър скоро продаде вилата и така и не хапнах от моите ябълки .


Тагове:   Моите,


Гласувай:
0



1. venercheto - муахахаххахахаххах :)))))))))))
07.07.2007 01:22
страшно приключение, добре че сте оживели сега да разказвате- защото е адски забавно!

поздрави :))))))))
цитирай
2. breathe - Е как не ската малко да почерпиш с тоя ...
07.07.2007 01:38
Е как не ската малко да почерпиш с тоя първак бре момко??!? За тоя разказ ти харизвам бутилка меча кръв и кило червени ябълки!! :))))
цитирай
3. анонимен - bravos
12.07.2007 12:06
bravo svetlo, ima6 talant:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 531182
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930