Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2011 16:05 - Поредният отстрелян...
Автор: svetlo Категория: Други   
Прочетен: 4424 Коментари: 2 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Бях си обещал, че вече ще мълча за простотията в България и ще си гледам кефа и трапезата, но понякога и най-силните не издържат.
         Поредният отстрелян делфин. Шестият известен за тази година. Разликата в случая е, че изглежда събуди донякъде гражданската позиция, доколкото тя дреме все още в обществото ни.
         Оставям настрана личната ми болка, защото само който е виждал играта на делфините на живо, както и обезобразеното тяло на убит делфин на плажа, може да ме разбере.
         Скачам обаче срещу поредната гавра на официалните институции с вменените им задължения и отговорности.
         От 24 часа насам медиите и форумите предъвкват едно и също - как може убийството на един защитен от закона вид да не се разследва спешно и с цялата сила на институциите?
         В една нормална бяла държава, в която има закони за опазване на застрашените видове, тялото би било аутопсирано, би било изчислено времето на убийството (за метода няма съмнение), биха били извлечени веществени доказателства (разбирай останалите в тялото куршуми), би била назначена балистична експертиза, би била назначена хидро-метеорологична експертиза за установяване на възможното място на убийството, би било изискано движението на всички плавателни съдове в последните 10 дни и сигурно още десетки следствени мероприятия, за които нормалният човек дори не може и да се досети.
         Само че тук - в черната държава България - полицията само констатира "изхвърлен разложен животински труп" и не намира основания за дознание. Прокуратурата не открива никакви данни за престъпление и не се самосезира. Междувременно ековедомството на местно общинско равнище изнася с багер тялото и го закопава в животинска трупна яма с неизвестно местонахождение, всички си измиват ръцете и се разотиват мирно и тихо.
         От горе на всичко, без всякакво основание или логика, административни лица тиражират в пресата безумната идея, че вероятно престъплението е извършено от турски рибари.
         Всъщност какво искаш от една държава, в която е нормално гербаджийския кмет на Созопол да тръгне за гъби в гората със заредена пушка в ръце, да намери случайно току що застрелян от бракониери елен, също така случайно в този момент да се появи горски патрул, който претърсва гората по сигнал за бракониери и да приеме за чиста монета обяснението на кмета за гъбите и пушката? И понеже никакви други бракониери на са засечени в района, дознанието срещу неизвестен извършител в размер на 10 странички чака да му мине давността в някое общинско чекмедже.
         ***
         Часове наред пресявах информацията за убития делфин и без да изпадам в подробности мога да ви кажа, че за мен са неоспорими две неща:
         Първо, той е убит в български териториални води или на границата с международните води на СЕВЕРИЗТОК от плажа на к-г "Корал". Т.е. някъде на траверс между Бургас и Приморско. Тук никакви турски или румънски рибари не могат да бъдат замесвани.
         Второ - несъмнено е разстрелян с автоматично оръжие. Според реда за придобиване и съхранение на такова оръжие, то в никакъв случай не би могло да бъде законно притежание на рибари. Не е ли достатъчно за прокуратурата това, че някъде има незаконно оръжие с голяма поразителна мощ, което може да се използва за тежко престъпление?
         А дали бездействията по събиране на веществени доказателства не са основани на подозрението (или дори знанието), че не е стреляно с незаконно оръжие? И че куршумите в тялото на делфина са пряка улика, защото могат да бъдат свързани с регистрирано такова оръжие?
         Кой има право да носи такова оръжие? Несъмнено ВМФ на Република България. Несъмнено "Гранична полиция", част от структурата на МВР. Несъмнено служителите на НСО, които придружават правителствените лица в техните морски разходки. Несъмнено и едрите сенчести бизнесмени, щедри дарители на МВР, които до един притежават и охранителна фирма със съответния лиценз. И толкова.
         С коя от тези заподозрени групи Цветанчо и Борисчо, както и по-ниските от трева регионално упълномощени лица биха искали да се конфронтират?
         И всъщност какво се кахърим за един разстрелян делфин, макар и брат по разум, след като в тази държава подобни неща се случват и с разтрелян човешки живот...



Гласувай:
14



1. martiniki - как да помогнем на делфините
05.09.2011 10:23
много ми е криво
цитирай
2. vahisht - Благодаря Ви....
05.09.2011 10:40
Благодаря Ви за позицията!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetlo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 531727
Постинги: 99
Коментари: 642
Гласове: 2335
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930